Varför?

Världen förändras och utvecklingen störs av globala krafter, där nya teknologier inom digitalisering, elektrifiering och autonomi kommer att vara några områden som möjliggör hållbara lösningar för framtiden.

En grundläggande nyckel för att utvecklingen ska lyckas är: människor. Ingenjörer leder vägen för nya teknologier, arbetssätt och metoder på denna resa. För att stödja människor att hitta sin inre drivkraft krävs inspiration och motivation.

Vi tror att förebilder är avgörande för motivation och ökat självförtroende, så att människor tror på sig själva. Förebilder kan inspirera och motivera människor att se nya möjligheter som finns i samhället och i livet. Genom att dela ut priset “Årets förebild” vill vi lyfta fram alla ingenjörer som leder vägen, vågar utmana och fungerar som goda exempel för nuvarande och kommande generationer.

Vem?

Förebilder är mer än summan av alla dess handlingar. De utstrålar något extra, de sticker ut från mängden och inspirerar andra att lyckas. Detta pris kommer att ges till det bidrag som leder vägen för ingenjörsyrket genom nyfikenhet, våga utmana, tänka utanför boxen, inspirera och motivera andra människor i nuvarande och framtida generationer.

Det kan vara någon eller några som är synliga mycket eller någon som inte är det, men resultatet och den potentiella påverkan är. Du som ingenjör kan vara junior eller senior, ha vilken roll som helst och arbeta inom vilken bransch som helst. Du har identifierat ett område, litet eller stort, och skapat ett format som ger en positiv effekt på samhället och/eller dess egna verksamhet, med en bred räckvidd.

Årets Förebild

Tidigare vinnare

2022

Stora Ingenjörspriset Årets Förebild 2022 – delades ut av Scania
VinnareMadeleine Schönemann och Sofia Larsson med sin podcast Developers!

Juryns motivering:

Vi på Scania tror på att förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende. Genom Stora Ingenjörspriset Årets Förebild vill vi uppmärksamma alla de ingenjörer som visar vägen, utmanar och agerar gott exempel för nuvarande och kommande generationer. Vi är stolta över att dela ut priset till två eldsjälar som inspirerar genom att dela med sig av sina personligheter och sin vardag, som visar att ingenjörsyrket är mänskligt och görbart för alla. De stärker självförtroendet för dem som valt den här banan och hjälper till att öka intresset för en nisch som generellt har svårt att nå kvinnor. Tack vare podcastformatet har deras inspiration dessutom potential att få en exponentiell spridning. Genom att ge dem priset hoppas vi att de blir förebilder för ännu fler.

I juryn
:
Paula Björnstjerna – Nordenchef, Linkedin
Marie Ideström – Grundare, Womengineer
Therese Reinhammar – Director Autonomous Solutions Delivery, Scania

Juryn

I juryn för Stora Ingenjörspriset Årets förebild 2023 sitter följande personer

Paula Björnstjerna Årets Förebild

Paula Björnstjerna

Nordenchef, LinkedIn

Marie Ideström

Grundare, Womengineer

Kristina Bexelius Årets Förebild

Kristina Bexelius

Kommunikationsansvarig, Linti Group

Therese Reinhammar Årets Förebild

Therese Reinhammar

Director Autonomous Solutions Delivery, Scania

Nomineringarna för Stora Ingenjörspriset 2023 har inte öppnat än

Nominera

Fyll i nedan för att nominera en ingenjörsindivid eller ett team. Vi behöver dina uppgifter för möjligheten att komplettera nomineringen.

    Välj kategori:

    För att kunna verifiera nomineringen ber vi om en referens som vi kan ta kontakt med för vidare dialog.


    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart